macierze
kyrtap: macierze
Korzystając z własności wyznaczników uzasadnić że macierze są osobliwe:
1 2 3
4 4 4
3 2 1
widać że 2 wiersz powstał przez dodanie do siebie 1 i 3 wiersza zatem wyznacznik tej macierzy
jest równy 0 stąd macierz jest osobliwa dobrze
23 sty 18:15
Eve: tak
23 sty 18:17
Marcin: No ja to bym po prostu policzył wyznacznik, ale zapewne masz rację
23 sty 18:17
kyrtap: muszę tu skorzystać z własności czyli policzenie wyznacznika nie wchodzi w grę
23 sty 18:18
Eve: masz napisane, korzystając z własności, możesz sprawdzić licząc wyznacznik
23 sty 18:19
kyrtap: a faktycznie
23 sty 18:22
Marcin: Jest taka własność:
− jeżeli jakiś wiersz (kolumna) jest kombinacją liniową innych wierszy (kolumn), wówczas detA =
0
Właśnie ją poznałem, dzięki
23 sty 18:23
Gray: Masz jeszcze jakąś?
23 sty 18:23
kyrtap: nom
23 sty 18:25
Marcin:
− wyznacznik macierzy transponowanej jest równy wyznacznikowi macierzy wyjściowej,
− jeżeli macierz posiada wiersz zerowy (kolumnę zerową), wówczas detA = 0,
− jeżeli macierz posiada dwa identyczne wiersze (kolumny), wówczas detA = 0,
− jeżeli jakiś wiersz (kolumna) jest kombinacją liniową innych wierszy (kolumn), wówczas detA =
0,
− zamiana miejscami dwóch wierszy lub dwóch kolumn macierzy powoduje zmianę znaku wyznacznika,
− jeżeli w danej macierzy elementy danego wiersza lub kolumny zostaną przemnożone przez dowolną
liczbę k ≠ 0, wówczas wartość wyznacznika również zostanie przemnożona przez k,
− zachodzi równość det(A · B) = detA · detB
Prosto z
http://www.math.edu.pl/wlasnosci-wyznacznikow
23 sty 18:26
kyrtap:
1 5 2 −2
7 5 2 −5
5 7 4 −4
3 3 0 −3
i tutaj myślę że tutaj kombinacja liniowa wygląda tak w1 + w2 = (w3 + w4) czy nie
23 sty 18:27
Marcin: No tak, cóż za spostrzegawczość
23 sty 18:28
kyrtap: ale chyba raczej wątpię
23 sty 18:28
Marcin: No to w1+w2−w4=w3
23 sty 18:35
kyrtap: przykładowo mógłbym też odjąć od kolumny 1 drugą kolumnę i od 4 kolumny dodać drugą i bym wtedy
mógł liczyć wyznacznik tak?
23 sty 18:35
Marcin: Masz tutaj wiersz trzeci jako kombinacja trzech innych wierszy.
23 sty 18:36
kyrtap: ...do 4...*
23 sty 18:36
Marcin: I jak Twoim zdaniem wyglądałaby wtedy ta macierz?
23 sty 18:39
kyrtap: −4 5 2 3
2 5 2 0
−2 7 4 3
0 3 0 0
23 sty 18:44
kyrtap:
−4 5 2 3
2 5 2 0
−2 7 4 3
0 3 0 0
23 sty 18:44
Marcin: Wyznacznik macierzy nadal jest równy 0, także po takich operacjach jego wartość się nie zmienia
23 sty 18:47
kyrtap: no ale ja chciałem potem liczyć wyznacznik dla ułatwienia sobie obliczeń
23 sty 18:50
Marcin: No rozumiem. Masz tutaj kolejny przykład:
1 4 3
4 5 6 − wyznacznik = 12
7 8 9
Dodaję w1 do w2
1 4 3
5 9 9 − wyznacznik nadal jest równy 12.
7 8 9
Także możesz sobie tak ułatwiać życie
23 sty 18:52
kyrtap: przy takiej macierzy ja liczę metodą Saurona
23 sty 18:54
kyrtap: sory Sarusa
23 sty 18:54
Marcin: 
Też jadę z Saurona
23 sty 18:57
kyrtap: pomyliło mi się ^^
23 sty 19:02