średnio trudne zadanie z geometrii analitycznej
Maciek: Punkty A(2,−3) i B(5,1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok BC zawiera się w prostej k:
x+2y−7=0, zaś środkowa Am zawiera się w prostej m: 5x−y−13=0. Wyznacz równanie ogólne prostej,
w której zawiera się wysokość trójkąta poprowadzonego z wierzchołka C.
Wychodzi mi 3x+4y−17=0, a w odpowiedziach jest 3x+4y−15=0 nie mogę znaleźć błędu proszę o
pomoc!
23 sty 18:06
Tadeusz:
| | 1+3 | | 4 | |
Prosta przez punkty A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| = |
| |
| | 5−2 | | 3 | |
Wysokość poprowadzona z C
4y−12=−3x+3 ⇒ 3x+4y−15=0
23 sty 18:29
Madi: najpierw musisz wyzanczyc współrzędne M z układu rownań prostej m i k (wychodzi M(3,2)). Potem
wyznaczasz rownanie prostej AB, AB: −3y+4x−17=0. Prawdopodobnie obliczyles rownanie prostej AB
zamiast wysokości trójkąta

. Prosta w ktorej zawiera sie wysokosc poprowadzona z C jest taka
że pr AB⊥ pr C, więc jej równanie to C: 3x+4y+L=0. Teraz podstawiasz wspołrzędne punktu C i
otrzymujesz ze L=−15. Równanie prostej C: 3x+4y−15=0
23 sty 19:11
Tadeusz:
Madi ... na takich współrzędnych punktu M na pewno nie wyjdzie
23 sty 19:27
Madi: mi wyszło i to dobrze

spradziłam w geogebrze
26 sty 21:45
Madi: w odpowiedziach jest tez tak samo
26 sty 21:49