trzy sześcienne kostki postawiono jedna na drugiej. Otrzymano graniastosłup praw
asia96: trzy sześcienne kostki postawiono jedna na drugiej. Otrzymano graniastosłup prawidłowy
czworokątny o V = 375. Suma długości wszystkich krawędzi bocznych tego graniastosłupa = ?
23 sty 18:05
Eve:
ag=a, Hg=3a
Vs=a3
licz
23 sty 18:12
asia96: nie rozumiem
23 sty 18:19
Eve:

a teraz?
23 sty 18:20
asia96: potrafię sobie wyobrazić bryłę, tylko nie wiem, co to daje
a = √375 tylko co z tego? co dalej?
23 sty 18:25
Eve: a=3√375
wyłącz czynnik przed pierwiastek
23 sty 19:01
asia96: a=5√3 trzeciego stopnia
możesz mi dalej pomóc?
23 sty 19:05
asia96: mam to teraz po prostu pomnożyć przez 4?
23 sty 19:06
Eve: nie przez 4, ile krawędzi ma ten graniastosłup?
23 sty 19:07
asia96: krawędzi bocznych ma 4, a właśnie o nie chodzi, czy nie?
23 sty 19:21
Eve: tak i każda z nich jest równa?
23 sty 19:22
asia96: tak
23 sty 19:23
Eve: 
ile?
23 sty 19:24
asia96: czyli 4*5√375 trzeciego stopnia?
ma wyjść 60cm, a z tego nie wychodzi tyle
23 sty 19:25
Eve: sorki

mój błąd, V graniastosłupa jest a nie sześcianu

juz poprawiam
23 sty 19:26
Eve:
Vg=375=a2*H
jaka jest zależność między a i H?
23 sty 19:28
asia96: a=H ?
23 sty 19:36
Eve: rysunek
23 sty 19:37
kasia4: H=3a
23 sty 19:45
Eve: no, to juz prosto z górki masz
23 sty 19:49
asia96: jeżeli H=3a
3 * 5
√3 = 15
√3 trzeciego s
4 / 15
√3 = 60
√3 trzeciego s
powinno być 60, coś wciąż źle robię
23 sty 19:55
Eve: nie, nie, teraz to 3a wstawiasz zamiast H do postu 19.28
23 sty 19:57
asia96: ale miałam obliczyć sumę krawędzi bocznej, po co mi V?
23 sty 20:07
Eta:
H=3a
V= a2*3a= 3a3 ⇒ 3a3=375 ⇒ a=5
suma krawędzi bocznych: 4*3a= 4*3*5=60
23 sty 20:17
asia96: dziękuję
23 sty 20:42
Eve: miałaś sama na to wpaść, Eta spsuła
23 sty 20:42
Eta:
Jeżeli już , to
zepsuła
23 sty 21:10