Liczba wszystkich przekątnych wielokąta wypukłego = 77. Oblicz ile boków ma ten
justyna: Liczba wszystkich przekątnych wielokąta wypukłego = 77. Oblicz ile boków ma ten wielokąt
23 sty 17:54
5-latek: jaki jesst wzor na ilosc przekatnych w wielokácie wypuklym ?
Jesli nie wiesz to zajrzyj do ksiazki
Piszsesz wzor i to =77 i wyliczaz ztego wzoru n . Koniec zadania Tyle
23 sty 17:57
justyna: podstawiłam do wzoru p=n*(n−3)/2
w pewnym momencie wyszło mi 154 = n
2−3n
nie do końca wiem, co z tym dalej zrobić, delta się nie pierwiastkuje, możesz podrzucić
podpowiedź, proszę?
23 sty 18:01
5-latek: n
2−3n=154
n
2−3n−154=0
delta = b
2−4*a*c
delta = (−3)
2−4*1*(−154)
delta= 9+616=625
√625= 25
dalej Ty
23 sty 18:07
justyna: już mi wyszło, błąd w obliczeniach
23 sty 18:11
justyna: przepraszam za fatygę, poradziłam sobie, dzięki
23 sty 18:12
5-latek: Porada . Ja jak licze delte to liczby ujemne biore w nawias . Wtedy sie tak nie myle jak
licze bo widze np tak jak tutaj −4*(−154)=+616*1= 616
23 sty 18:15