znaleźć prostą przechodząca przez punkt A i równoległą dowektora v?
jaga05: Jak mam to zrobić, czy ktoś mi wytłumaczy.......


Znaleźć prostą przechodzącą przez punkt A i równoległą do wektora v. znaleźć rownanie prostych
prostopadłych do tej prostej oraz punkty ich przecięcia z osiami układu współrzędnych:
A=(2,2) v=[2,1]
22 lis 18:02
Basia:
pr.AB ∥ v→ ⇒ można tak dobrać punkt B, aby AB→=v→
B(x,y)
AB→=[x−2;y−2] = v→=[2,1]
x−2=2
x=4
−−−−−−−−−−
y−2=1
y=3
−−−−−−−−−−−−−
teraz napisz równanie prostej przechodzącej przez A(2,2) i B(4,3)
y=ax+b
2=2a+b
3=4a+b
−2=−2a−b
3=4a+b
−−−−−−−−−−−−−−
2a=1
a=12
2*12+b=2
1+b=2
b=1
pr.AB y=12x + 1
proste prostopadłe do pr.AB muszą mieć równania
y = −2x + b gdzie b− dowolna liczba rzeczywista
punkty przecięcia z osią OX znajdujesz podstawiając y=0
punkty przecięcia z osią OY znajdujesz podstawiając x=0
22 lis 18:09
jaga05: Basia dzięki, w ten sposób to nawet taka tępota jak ja to zrozumie...dzięki.......
22 lis 18:24
joka: czy ktoś mi pomoże

? bo nie jestem pewna jak to rozwiązać

2 log
2 (x−4)−1 = log
2 x
30 gru 14:36