EWELINAY: 1.napisz przekład wzoru trójmianu kwadratowego, którego wartość wynosi zero dla podanych
liczb:
a) 1i 3 b)-0,5 i 0,25 c)0 i 2 d)-5 i 3
2.Dana jest funkcja w postaci f(x)=2x2+bx+c . Znajdź takie wartości współczynników b i c
dla których miejscamui zerowymi podanej unkcji są liczby 1 i 3
20 paź 17:37
EWELINAY: pomóżcie prosze....
20 paź 22:07
b.: a)
f(x) = (x-1)(x-3) = x2 - 4x+3
no bo jak wstawisz: f(1) = (1-1)*(1-3) = 0*(-2)=0 i podobnie f(3)=0.
podobnie pozostałe
2. czyli f(1)=0 oraz f(3)=0. Wstaw i dostaniesz układ równań na b i c.
21 paź 13:59
21 paź 16:43
ewelinay: ale co nie
23 paź 08:59