Funkcja kwadratowa parametr
kaa: Witam mam takie zadanie:
Dana jest funkcja f(x) = mx2 + (m − 6 )x +8−m. Dla jakich wartosci parametru m zbior wartosci
funkcji jest równy (minus nieskonczoność, 18> ?
zrobiłam żałożenie Δ>0 i q = 18
dobrze?
23 sty 17:08
5-latek: Zastanawiam sie czy tu jest w ogole potrzebne zalozenie co do delty ?
Przeciez ta funkcja moze miwc ale wcale nie musi miejsc zerowych zeby jej zbiorem wartosci byl
podany przedzial
23 sty 17:13
Awesome: kaa, m<0 (ramiona w dół) i q=18.
Założnie, że Δ>0 jest niepotrzebne, te dwa warunki wyżej automatycznie to zapewniają.
23 sty 17:18
kaa: dobrze dziekuje
23 sty 17:18