zadanie z macierzy niewiadoma X
Ania: hej czy ktoś pomoże rozwiazać to zadanie z macierzy
XAT= B jeśli
A=
1 2
−3 0
3 1
B=
3 3 −1
3 −12 −13
23 sty 17:07
Eve: wiesz jak sie tworzy macierz transponowaną i mnożny macierze?
23 sty 17:09
Ania: dla mnie to wszystko nowe i nie za bardzo wiem o co chodzi. coś próbowałam robić ale nie mam
pojęcia co mam zrobić dalej.
23 sty 17:14
23 sty 17:17
Marcin:
Macierz A: 1 2
−3 0
3 1
Transponowanie, to zamienianie kolumn z wierszami

Będziesz mieć:
A
T = 1 −3 3
2 0 1
23 sty 17:20
Eve: ha, źle zapisałam to za pomocą wskazówki z prawej strony
23 sty 17:21
Marcin: Teraz należy wyznaczyć macierz odwrotną do A
T
23 sty 17:22
Ania: a żeby wyznaczyc macierz odwrotną nie potrzeba jest macierz kwadratowa?
23 sty 17:23
Marcin:
23 sty 17:28
Ania: no i jak będzie dalej z rozwiązaniem tego zadania
23 sty 17:34
Eve: | | | |
szukasz takiej macierzy X | * A=B |
| | |
23 sty 17:48
Marcin: Eve, nie nie bardziej tak?
| |
* A T=B?  |
| |
Ja proponowałbym zapisanie sobie tego w formie układu równań
23 sty 18:02
Marcin: a nie*
23 sty 18:02