matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność wymierna
em:
1 + mx
Dla jakich wartości m nierówność
< m jest tożsamościowa w zbiorze R
1 + x
2
wszystkich liczb rzeczywistych?
22 lis 18:00
Basia:
1+mx
−m<0
1+x
2
1+mx−m(1+x
2
)
<0
1+x
2
1+mx−m−mx
2
< 0
1+x
2
−mx
2
+mx−m+1
<0
1+x
2
1+x
2
>0 dla każdego x∊R ⇒ −mx
2
+mx−m+1<0 /*(−1) mx
2
−mx+m−1 > 0 dla każdego x∊R ⇔ Δ<0 i m>0 Δ=(−m)
2
−4*m*(m−1) = m
2
−4m
2
+4m = −3m
2
+4m = m(−3m+4) m(−3m+4)<0 ponieważ m>0 ⇒ −3m+4<0 ⇔ −3m < −4 ⇔ 3m>4 ⇔ m>
4
3
odp.:
m>
4
3
22 lis 18:15
em:
dzięki
22 lis 18:40