liczby rzeczywiste
szymi: Długość a jednego boku prostokąta zwiększono o 3, a długość b drugiego boku zwiększono o 30%.
Za pomocą których wyrażeń algebraicznych można opisać, o ile wzrosło pole prostokąta?
Odp. A. 3,9b + 0,3ab. Dlaczego? Jak do tego dojść?
23 sty 16:48
Eve: jeden bok ma a
napisz jak będzie wyglądał bok zwiększony o 3
drugi ma b
napisz jak będzie wyglądał po zwiększeniu o 30%
23 sty 16:50
pigor: ... , dane pole
P=ab, to nowe pole
P1= (a+3)*130%b=1,3ab+3,9b=
ab+3,9b+0,3ab=
P+
3,9b+0,3ab . ..
23 sty 16:52