Dane są dwa wyrazy ciągu geometrycznego (an): a2015=6 oraz a2016=8. Niech Sn ozn
aśka96: Dane są dwa wyrazy ciągu geometrycznego (an): a2015=6 oraz a2016=8. Niech Sn oznacza sumę n
początkowych wyrazów tego ciągu. Różnica S2017 − S2013 wynosi = ?
23 sty 16:20
Kacper:
a2015=6, a2016=8?
23 sty 16:25
aśka69: a2016 = 18, przepraszam
23 sty 16:29
Kacper:
a
2015=6
a
2016=18
S
2017−S
2013=a
2014+a
2015+a
2016+a
2017
Oblicz te wyrazy "na piechotę" i dodaj
23 sty 16:33
aśka96: wyszło mi 63, a nie ma takiej odpowiedzi
23 sty 16:41
Kacper:
Coś z dodawaniem nie tak

a
2014=...
a
2015=6
a
2016=18
a
2017=...
Uzupełnij i dodaj
23 sty 16:47
aśka96: Raczej z dodawaniem jest w porządku

a2014=3
a2017=36
23 sty 16:50
Kacper:
Za to z mnożeniem już nie
23 sty 16:50
aśka96: niemożliwe

w którym miejscu?
23 sty 16:58
aśka96: nie tyle z mnożeniem, co z dzieleniem chyba sobie nie radzę, moje q wynosi 2, zamiast 3
23 sty 16:59
aśka96: dzięki wielkie
23 sty 17:02
Kacper:

Już się zgadza?
23 sty 17:02
aśka96: tak, już tak
23 sty 17:09