Funkcja linowa
kaa: Witam czy mógłby mi ktoś rozpisać tą funkcje z definicji ||x| − 2 |
23 sty 15:32
J:
y = IxI − 2 lub y = −IxI + 2
y = x − 2 dla : x ≥ 0
y = x + 2 dla: x < 0
23 sty 15:36
kaa: nie powinno byc
y = − x + 2 dla: x < 0
?
23 sty 15:42
J:
jeszcze nie tak ..będą cztery funkcje..
y = IxI −2 dla : IxI − 2 ≥ 0 oraz y = −IxI + 2 dla IxI − 2 < 2
..teraz każdą z nich trzeba rozpisać na dwie funkcje
w zależności od warunków.. IxI ≥ 2 i IxI < 2
23 sty 15:50
J:
np. y = IxI − 2 i warunki: x ≤ − 2 lub x ≥ 2 mamy:
y = − x − 2 dla : x ≤ − 2
y = x − 2 dla: x ≥ 2
podobnie zrób z funkcją y = −IxI + 2 i warunku: IxI − 2 < 0
23 sty 15:55
J:
... z drugiego dostaniesz funkcje: y = − x + 2 oraz y = x + 2
23 sty 15:57
kaa: robiłam tak że wyszły mi właśnie cztery warunki, tylko na koncu cos sie nie zgadzało i
zwątpiła
dzieki
23 sty 16:03