Proszę o pomoc;)..Nie ogarniam działu o prawdopodobieństwach,rzutach itp.......
Karolina54: Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma
wyrzuconych oczek będzie większa o 7 lub na obu kostkach wypadną nieparzyste liczby oczek.
Odpowiedź to 7/12.
23 sty 15:08
Martiminiano: Najprościej: zrób sobie tabelkę 6x6 i zaznacz sprzyjające zdarzenia elementarne. |Ω|=36,
więc powinnaś w tabeli znaleźć i zaznaczyć 21 zdarzeń sprzyjających.
23 sty 15:14
Frost: Ω=6
2=36
A− suma większa od 7 lub na obu parzysta
suma większa od 7 (6,6)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)(5,6)....(5,3)(4,6)...(4,4)(3,6)(3,5)(2,6)=15
Nieparzyste : 3*3=9
Pary (5,3)(5,5)(3,5) powtarzają się dwukrotnie
A=15+9−3=21
23 sty 15:45