Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y=x^2 - 2015x leży na prostej o ró
piotr2525: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y=x2 − 2015x leży na prostej o równaniu?
23 sty 14:55
23 sty 14:57
J:
..oczywiście jest to przykładowa prosta, bo jest ich nieskończenie wiele ....
23 sty 14:58
ICSP: Odp E będzie poprawna
23 sty 15:03
J:
..nie miałem takiej możliwości ...
23 sty 15:04
piotr2525: proszę o wytłumaczenie
23 sty 15:15
J:
podaj jakie masz odpowiedzi do wyboru
23 sty 15:18
piotr2525: x=1007 1/2 to jest prawidłowa
23 sty 15:19
piotr2525: proszę o pokazanie sposobu, w jaki należy to policzyć
23 sty 15:20
J:
| | 2015 | | 1 | |
popatrz na wpis 14:57 ... |
| = 1007 |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | −b | | −(−2015) | | 2015 | |
współrzędna x wierzchołka paraboli: xw = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
23 sty 15:23
piotr2525: dziękuję bardzo
23 sty 15:24