Równania okręgu ( zrobione zadania)
Bambi: Przedstawiam kilka zadań z równań okręgu.
(x+3)2+(y−1)2=4
S(−3,1) r=2
x2+ y2−2x−8y+8=0
(x−1)2= x2−2x+1
(y−4)2=y−8y+16
(x−1)2−(y−2)2=9
S( 1,2 ) r=3
Okręgi przecinają się − zobaczymy jak obrazowo narysujemy dwa okręgi
Drugie zadanie
(x+4)2+(y−3)2=5
S(−4,3) r= P{5}
(x−2)2+(y+5)2=49
S(2,−5) r=7
Po narysowaniu widać że nie mają pkt wspólnych.
Oblicz odległość między środkami.
(x+4)2 +(y+2)2=16
S1(−4,−2)
(x−1)2+(y+1)2=1
S2(1,−1)
|S1S2| =√[1−(−4)]2+[−1−(−2)]2
|S1S2| =√52+12
|S1S2| =√26
Zbadać ilość pkt wspólnych okręgu o równaniu x2+y2+6x+4=0 z prostą y=2x+1
x2+y2+6x+4=0
(x+3)2 =x2+6x+9
(x+3)2+y2=5
S(−3,0) r=√5
Trzeba narysować okrąg i prostą i sprawdzić ile pkt wspólnych,
23 sty 14:32
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html do 1 i 2 zadania to chyba trzeba bedzie policzyc tu ze wzorow i napisac jak polozone sa
te okregi
Ostanie zadanie tak zrob
Do rownania okregu x
2+y
2+6x+4=0 wstaw za y = 2x+1
czyli dostaniesz x
2=(2x+1)
2+6x+4=0 i rozwiaz to rownanie
POtem wyliczone x
sy jesli beda wstaw do rownaia y=2x+1 i wylicz y
ki (
23 sty 14:41
5-latek: I jeszce jedno
Z rownania w postaci ogolnej do postacci kanonicznej przechodzi sie dopelniajac do kwadratu
tak
np tp rownanie
x2+y2−2x−8y+8=0
x2−2x= (x−1)2−1 musimy to 1 odjac ze zostalo x2−2x
y2−8y= (y−4)2−16 (tlumacze (y−4)2= y2−8y+16 ale mamy miec y2−8y to musimy to 16
odjac
takie zamo tlumaczenie jest wyzej
Wiec teraz mozemy zaoisac tak
(x−1)2−1+(y−4)2−16+8=0
(x−1)2+(y−4)2= 1+16−8
(x−1)2+(y−4)2=9
czyli jest to okrag o srodku S=(1,4) i r=3
A kto Cie tak uczyl liczyc ?
23 sty 14:54