mod
mikołaj: ile wynosi reszta kwadratowa mod 5
23 sty 14:29
Dziadek Mróz:
reszta = x % 5 = {0, 1, 2, 3, 4}
reszta2 = {0, 1, 4, 9, 16}
23 sty 14:39
ICSP: Resztami kwadratowymi modulo 5 są liczby −1 , 0 , 1
23 sty 14:55
Dziadek Mróz:
a a2 a2 mod 5
0 0 0
1 1 1
2 4 4
3 9 4
4 16 1
5 25 0
6 36 1
7 49 4
8 64 4
9 81 1
10 100 0
Tak sobie jeszcze raz pomyślałem.
Reszty modulo 5 to 0, 1 i 4
23 sty 15:11
ICSP: −1 ≡ 4 mod 5

ale faktycznie, jeżeli jesteśmy w zbiorze Z
5 to należy napisać 4 a nie −1
23 sty 15:13
Dziadek Mróz:
a < 0 ⇒ a2 > 0
23 sty 15:18