Oblicz: (-1/3)^1/2 * 9^1/3 : 27^-1/9
justyna: Oblicz:
(−1/3)1/2 * 91/3 : 27−1/9
23 sty 14:23
Eve: 9=32 a 27=33
podstaw, przelicz
23 sty 14:25
5-latek: Dzien dobry
Eve
Korzystam jeszce z forum bo juz w poniedzialek do pracy
23 sty 14:28
Eve: witaj
23 sty 14:33
justyna: wyszło mi (1/3)1/2 * 3−5/6
nie wiem, co teraz
23 sty 14:35
Eve: a od kiedy najpierw dzielimy, a potem mnożymy
23 sty 14:38
justyna: świetna pomoc, dzięki
23 sty 14:41
Eve: nie rozumiem, pokazałam ci błąd, napraw i liczymy dalej
23 sty 15:11
justyna: (1/3)1/2 * 32/3 : 33/2 = (1/3)1/2 * 34/6 : 39/6
23 sty 15:23
Eve: to teraz 1/2 do ułamka o mianowniku 6 sprowadź, pomnóż i podziel
a dalczego masz 39/6?
23 sty 16:02
justyna: Chciałam sprowadzić potęgi trójek do wspólnego mianownika, żeby je odjąć. Złe to jest?
23 sty 16:21
justyna: to teraz 1/2 do ułamka o mianowniku 6 sprowadź − nie rozumiem?
23 sty 16:23
Eve: 1/2 do mianownika 6, tamto mozna było skrócić
23 sty 16:31
justyna: Ale jak mam teraz odjąć potęgi, skoro wykładniki nie są te same? (1/3)3/6 * 34/6 : 39/6
23 sty 16:35
Kacper:
A znasz wzory działań na potęgach?
23 sty 16:36
Eve: (−1/3)3/6=(−3)−3/6
23 sty 16:37
justyna: wyszło 3−8/6 a miało być √3
co znów źle zrobiłam?
23 sty 16:48
Eve:
2 pierwsze dodaj
potem 3 odejmij
23 sty 16:53
23 sty 16:54
justyna: przecież tak zrobiłam, ale w trzecim jest 33/2 = 39/6
3−3/6 * 34/6 : 39/6 = 31/6 : 39/6 = 3−8/6 a powinno być √3
23 sty 17:08
Eve: | | 3 | | 4 | | 2 | | 1 | | 2 | |
− |
| + |
| −(− |
| )= |
| + |
| =? |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
23 sty 17:15
justyna: nie rozumiem, dlaczego zamiast −9/6 jest 2/6?
23 sty 17:24
Eve: bo nie rozumiem jak ci wyszło z 3/9 ⇒ 9/6?
patrz 16.53
23 sty 17:32
justyna: nie wiem, jak to się stało. przepraszam za tyle pytań do tak prostego zadania
23 sty 17:48
Eve: nmzc, po to tu jesteśmy
23 sty 17:50
justyna: dziękuję
23 sty 17:53