Całkowanie
Ola: Całkując dwukrotne przez części wyznacz całkę:
a) ∫ x2 sinxdx
b) ∫ x2 chxdx
23 sty 14:10
Eve: u=x2 v'=sinx
u'=2x v=−cosx
23 sty 14:12
Dawid: ∫x
2sinxdx=...
u=x
2 v'=sinx
u'=2x v=−cosx
...=−x
2cosx+2∫xcosxdx=...
u=x v'=cosx
u'=1 v=sinx
...=−x
2cosx+2[xsinx+∫sinxdx]=−x
2cosx+2xsinx−2cosx+C
Chyba błędu nie ma
23 sty 14:20
Eve: ano nie ma
23 sty 14:21
Dawid: a b to pewnie podobnie

Rozumiem że to są cyklometryczne :?
23 sty 14:24
Eve: hiperboliczne
23 sty 14:27
Ola: Szczerze? nie mam pojęcia co znaczy te ch czy sh, nigdy nie miałam z tym styczności
23 sty 14:28
Eve:
one związanie są z funkcją ex
a jak masz je scałkować, jak nie słyszałaś o nich?
23 sty 14:36
Dawid: na wykłady sie nie chodzi
23 sty 14:47
Ola: Oj tak akurat wyszło
23 sty 14:59