Zadania trygomonometryczne z paramtrem
Marysia: Dla jakich wartości parametru m rownanie cos(x) + √3 sin(x) = log(m2)
Doszłam do postaci: log(m) = sin(π/6 + x).
Dalej nie mogę rozgryzc.
23 sty 14:08
Eve: rozpisz sin sumy
23 sty 14:11
Marysia: Jeżeli tak zrobię to będzie sin(π/6)*cos(x) + cos(π/6)*sin(x)=log(m), lecz do czego to dalej
prowadzi?
23 sty 14:27
Marysia: Wtedy powrocimy do postaci wyjściowej...
23 sty 14:29
Eve: ano tak, a z definicji próbowałaś?
10cosx+√3sinx=m2?
23 sty 14:32
pigor: ..., chyba nie dokończyłaś treści, a więc równanie
równoważne danemu [n[sin(
16π+x)= log(m
2)] ma rozwiązania ⇔
⇔ | logm
2 | ≤ 1 ⇔ −1≤ 2log|m| ≤ 1 ⇔ −
12≤ log|m| ≤
12 ⇔
⇔ 10
−12≤ |m| ≤ 10
12 ⇔ 10
−1 ≤ m
2 ≤ 10 ⇔
⇔ m
2 ≥ 0,1 i m
2 ≤ 10 ⇔ |m| ≥
√0.1 i |m| ≤
√10 ⇔
⇔ (m≤ −
√0,1 v m ≥
√0,1) i −
√10≤ m ≤
√10 ⇔
⇔
−√10≤ m ≤ −√0,1 v
√0,1≤ m ≤ √10 ⇔
⇔
< −√10;−√0,1 > U < √0,1;√10 > − szukane
wartości m ...
23 sty 14:57
Marysia: Ach, rzeczywiście. Zgadza się. Dokończeniem treści było... "posiada rozwiązania" Ale mniejsza,
Dziękuję pigor za rozwiązanie, oświeciłes mnie

Eve dziękuję również za pomoc.
23 sty 17:02