pomocy
madzia;): kto mi pomoże i wytłumaczy te dwa zadanie fizyczne;

?plis
1.metro porusza sie ze srednia szybkoscia 36km/h . na kazdej z 5 stacji stoi okolo 1.5 minuty.
jaka jest srednia szybkosc metra metra z uwzglednieniem postojow jesli odleglosc miedzy
przystankami wynosci srednio 5 km
2.motor w pierwszych 4 s jechal ze stal predkoscia 25m/s. w kolejnych 5s przebyl droge 400 m ,
natomias w nastepnych 3s z predkoscia 2 razy wieksza , sporzad wykres V(t) i s(T) dla motoru
22 lis 17:49
Godzio:
36km/h=10m/s
5km=5000m
obliczamy czas:
1−czas miedzy przejazdem
5*500=2500s
2−czas spędzony na przystankach
5*90s=450s
Droga:
5*5000=25000m
| | sc | | 25000m | | 25000m | | 1 | |
vśr= |
| = |
| = |
| =8 |
| m/s |
| | tc | | 500s+2500s | | 3000s | | 3 | |
22 lis 18:16
22 lis 18:17
22 lis 18:18
madzia;): umiałbyś zrobić drugie zadanie
22 lis 18:24
madzia;): umiałbyś zrobić drugie zadanie
22 lis 18:25
Godzio: spróbuje
22 lis 18:28
madzia;): no będe wdzięczna
22 lis 18:34
Godzio:

2s − 160m/s
zaraz sprawdze czy sie zgadza
22 lis 18:37
Godzio:

2s − 160m/s
zaraz sprawdze czy sie zgadza
22 lis 18:38
Godzio: tam powinno byc 12 a nie 13
22 lis 18:42
Godzio: dobra teraz 2 wykres
22 lis 18:43
madzia;): a ten rysunek to jest v (t)

?
22 lis 18:43
madzia;): a ten rysunek to jest v (t)

?
22 lis 18:43
madzia;): a ten rysunek to jest v(t)
22 lis 18:44
madzia;): ok
22 lis 18:45
Godzio:
22 lis 18:50
Godzio: tak
22 lis 18:50
madzia;): i już koniec

? a na tym drugim wykresie jakie sąoznaczenie dla tych kropek
22 lis 18:54
Godzio: 1) 100m ,4s
2)500m , 9s
3) 820m ,12s
22 lis 18:58
22 lis 18:59