Bank proponuje lokatę, której stałe oprocentowanie w skali roku równe jest 4%
JUSTYNA: Bank proponuje lokatę, której stałe oprocentowanie w skali roku równe jest 4%., a kapitalizacja
odsetek następuje na koniec każdego roku. Jaką kwotę należy wpłacić na te lokatę, by po dwóch
latach łączna kwota odsetek wynosiła 816zł?
23 sty 13:55
pigor: ..., niech x=? − szukana kwota, to z warunków zadania np.
x (1+4%)2= x+816 ⇔ 1,04
2x − x= 816 ⇔ 1,0816x − 1x= 816 ⇔
⇔ 0,0816x = 816 /*10000 ⇔ 816x= 816*10000 ⇔
x=10 000 (zł).
23 sty 14:05
justyna: dziękuję
23 sty 14:19