najprostrza postać
Agnieszka: jest ktos na tylre inteligentny żeby to zrobić? Prosze
| | 22 − 1 | | 32 − 1 | | 42 − 1 | |
Przedstaw w najprostrzej postaci iloczyn |
| * |
| * |
| * |
| | 22 | | 32 | | 42 | |
23 sty 13:47
PW: Moja inteligencja podpowiada mi, że to się pisze najprostsza.
Tanie chwyty psychologiczne nie działają na mnie.
23 sty 14:15
Agnieszka: okej przepraszam..ale i tak mi na tym bardzo zależy, wiec czy jest ktoś kto mógł by mi to
zrobić

Prosze
23 sty 14:21
Agnieszka: okej przepraszam..ale i tak mi na tym bardzo zależy, wiec czy jest ktoś kto mógł by mi to
zrobić

Prosze
23 sty 14:21
PW:
| a2−1 | | (a−1)(a+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = (1− |
| )(1+ |
| ), |
| a2 | | a2 | | a | | a | |
badany iloczyn ma więc postać
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )(1− |
| )·...·(1− |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )·...·(1+ |
| )= |
| | 2 | | 3 | | n | | 2 | | 3 | | n | |
| | 1 | | 2 | | n−1 | | 3 | 4 | | n+1 | |
|
| · |
| ·...· |
| · |
|
| ·...· |
| |
| | 2 | | 3 | | n | | 2 | 3 | | n | |
Dalej trzeba się
silnie napracować.
23 sty 14:44
PW:
| (n−1)! | | (n+1)! | | 1 | | n+1 | | n+1 | |
| · |
| = |
| · |
| = |
| |
| n! | | 2·n! | | n | | 2 | | 2n | |
26 sty 17:30