geometria analityczna wektory
tedoidopedoi: W trojkące ABC dane są wektor AB = [1, 3] i wektor CA = [−√2, 2√2] oraz kąt BAC = α.
Wówczas: d) α= 135 stopni
Proszę o rozwiązanie tego zadania, mi wychodzi α=45 stopni
23 sty 13:45
5-latek:

Masz taka sytuacje .
A masz miec taka jak ten rysunek czerowony
Masz wektor podany CA a ty masz miec wektor do niego przeciwny czyli AC
Masz podane wspolrzedne wektora CA wiec jakie bedzie mial wspolrzedne wektor AC skoro jest
przeciwny do CA ?
23 sty 13:56
5-latek: Oczywiscie rysunek jest pogladowy bo oz obliczen wyjdzie ze jest on rozwartokatny
23 sty 13:58
tedoidopedoi: to wiem współrzędne wektora AC to [√2. −2√2}
23 sty 14:04