Sprawdzicie czy dobrze?
Phoebe Campbell: Będę wdzięczny jeżeli ktoś sprawdzi i powie czy jest ok.
tg22x = 3
tg22x = √3 lub tg22x = −√3
2x = 60o + k*180o
x = 30o + k*90o
lub
2x = 120o + k*180o
x = 60o + k*90o
k∊Z
23 sty 13:28
Saris: dobrze, ale w drugiej linii już bez kwadratu przy tg.
23 sty 13:29
Phoebe Campbell: Dziękuje.
Ten błąd to z lenistwa − kopiuj+wklej...
23 sty 13:30
PW:
tg(2x) = −√3
tg(2x) = − tg60°
tg(2x) = tg(−60°)
2x = − 60° + k·180°
x = − 30° + k·90°
To widzę, bo rysuję sobie wykres tangensa na przedziale (−90°, 90°) i korzystam z faktu, że
jest to funkcja nieparzysta (przejście od drugiej linijki do trzeciej).
Jest prawdą, że wyliczona tu seria rozwiązań jest tożsama z 60°+k·90°, błędu nie ma.
Nie bardzo jednak widać, skąd z równości
tg(2x) = − tg60°
wniosek, że
2x = 120° + k·180°.
23 sty 14:09