algebra
Gosia :): mógłabym prosić o rozwiązanie tych przykładów lub wytłumaczenie jak do nich podejść?
wdzięczna byłabym bardzo

1)
√10x+6 = 9−x
2) (
13)
x−3 ≤
19
3) log
12x + log
12(
34−x)=3
4) ctg3x ≤1
5) f(x) =
√1/x3−1 +
12x−1
22 lis 17:43
marzena: x−3≤2
x≤5
| | 3 | |
3)x+( |
| −x)=3 dalej sobie wylicz  |
| | 4 | |
22 lis 18:57
Nikka: przykład 2 jest źle
| | 1 | |
Ponieważ podstawa funkcji wykładniczej w nierówności jest równa |
| ∊(0,1) to opuszczając |
| | 3 | |
podstawę zmieniamy znak nierówności na przeciwny, czyli:
x − 3 ≥ 2
x ≥5
x∊<5, +
∞)
22 lis 19:00
Nikka: Zad. 3 też jest źle!
Zaczynamy od wyznaczenia dziedziny funkcji :
log
12x(
34−x) = log
12(
12)
3
6x − 8x
2 = 1
−8x
2 + 6x − 1 = 0
8x
2 − 6x + 1 = 0
Δ = 4
x = ... lub x = ...
dokończ
sprawdź czy otrzymane rozwiązania należą do dziedziny
22 lis 19:12
22 lis 19:38