matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc :)
kop:
∫4
x−1
*e
2−x
=
23 sty 12:36
Bogdan:
Początek
4
x
* e
2
e
2
4
∫
dx =
∫ (
)
x
dx = ...
4 * e
x
4
e
dalej odpowiednie odstawienie
23 sty 12:53
J:
4
x
e
2
e
2
4
4
x−1
*e
2−x
=
*
=
*(
)
x
4
e
x
4
e
e
2
4
e
2
1
4
... =
*∫(
)
x
dx =
*
*(
)
x
4
e
4
ln(4/e)
e
23 sty 12:54