Potęgą nazwiemy każdą liczbę..
Luizaa: Potęgą nazwiemy każdą liczbę postaci a
b, gdzie a, b są liczbami
naturalnymi większymi od 1. Dla podanej liczby n podać najmniejszą
liczbę całkowitą dodatnią k taką, że liczba nk jest potęgą
a) n = 2
17·3
23
b) n = 2
22·3
19,
c) n = 2
17·3
22
d) n = 2
17·3
19
Proszę o wytłumaczenie.
23 sty 12:30
PW: Najpierw tłumaczymy:
Jeżeli liczba jest rozłożona na czynniki pierwsze, np.
n = 56·76,
to można ją będzie przedstawić jako potęgę:
n =(5·7)6,
gdyż każda liczba pierwsza (są nimi 5 i 7) występuje w rozkładzie 6 razy.
Jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze, np.
m = 52·75
czynniki występują w różnych potęgach, to sztuczka uda się, gdy dołożymy tych czynników,
których jest za mało. Liczba m nie da się przedstawić jako potęga liczby naturalnej, ale jeśli
ją pomnożymy przez 53, czyli rozważymy liczbę
53m = 55·75,
to rzecz jest oczywista:
125m = (5·7)5.
Liczbą k, o której mówi treść zadania, jest w tym wypadku 125.
Może już sama rozwiążesz?
23 sty 13:31