Oblicz tg2x = -1
Phoebe Campbell: Oblicz tg2x = −1
Moje obliczenia:
tg45
o = 1 −> −tg45
o = −1
−tg45
o = tg(180
o − 45
o) = tg135
o
2x = 135
o + k*180
o
x = 67,5
o + k*90
o
Wg wolframu:
Pytanie 1: Dlaczego moje k*90
o się nie zgadza?
Pytanie 2: Co z 2 kawałkiem wykresu który zawiera się w [0;2π)?
Z góry dzięki
23 sty 12:21
Saris: tg2x=−1
2x={−π/4+kπ}
x={−π/8+kπ/2}
k∊Z
Polecam przestawić się na radiany, później już tylko z tego korzystasz.
23 sty 12:28
Phoebe Campbell: | | π | | −π | |
Czyli jeżeli mam w tabelce np. tg |
| = 1 to tg |
| = −1? |
| | 4 | | 4 | |
Zawsze mogę tak minusy dodawać?
23 sty 12:32
Saris: Popatrz na wykres funkcji tangens x. Jej okres to kπ, a dla x=pi/4, x=−pi/4 funkcja przyjmuje
odpowiednio wartosci 1 i −1. I tak będzie co każdy okres kπ dla k∊Z.
23 sty 12:38
Phoebe Campbell: Ok. Dziękuje.
23 sty 12:43