Operowanie z pierwiastkami - sama słodycz...
Phoebe Campbell: Mam do obliczenia 2cos
22x=1
Robię tak:
więc
| | 1 | | −1 | |
cos2x= |
| lub cos2x= |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | √2 | |
teraz chciałbym zamienić to na stopnie, więc |
| zamieniam na |
| i na 45o |
| | √2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
I tu jest pytanie − jak to obliczyć bez kalkulatora i strzelania, że |
| = |
| ? |
| | √2 | | 2 | |
Nie mam pomysłu na to..
23 sty 11:43
ICSP: Usunąć niewymierność z mianownika?
Poziom pierwszej klasy gimnazjum ?
23 sty 11:44
Phoebe Campbell: Jak zawsze coś oczywistego

Dziękuje.
23 sty 11:46
ICSP: Proszę
23 sty 11:46