Podaj dziedzinę funkcji
Arco: 1. y=√1−cos2x
2. y =arcsin(x/2−x)
W 1 przypadku dziedzina wychodzi mi (0+2kpi , pi + 2kpi). Jest to równoważne z x należącym do R
? (moim zdaniem tak).
W drugim przypadku wychodzi mi x (0,2) u (2, niesk.). W odpowiedziach jest niestety inaczej. Co
robię źle? Z góry dzieki za pomoc.
23 sty 10:25
J:
1) dobrze .. D = R
2) niejasny nawias ...?
23 sty 10:30
Arco: W drugim przykładzie jest to funkcja arcsin z x/2−x (x w liczniku, 2−x w mianowniku).
Zorientowałem się, że początkowo robiłem błąd gdyż zamiast zbiór zamknięty od −1 do 1,
zastosowałem zbiór otwarty. Jednak dalej odpowiedź jest inna. Mi wychodzi Df x należący do 0,
natomiast odpowiedź jest (0,1).
23 sty 10:34
Arco: Źle teraz spojrzałem, w odpowiedziach jest x należący od − nieskończoności do 1 ( przedział
zamknięty).
23 sty 10:37
Arco: Natomiast mi wychodzi (0,2) u (2, niesk.).
23 sty 10:39
Arco: Już wiem gdzie robiłem błąd, dzieki za pomoc
23 sty 10:48
J:
2) założenie: x ≠ 2
gdzieś źle liczysz:
| | x | |
1) |
| ≤ 1 ⇔ x ∊ (−∞,1> U <2,+∞)
|
| | 2−x | |
zatem część wspólna: (−∞,1>
23 sty 10:55
Arco: Dzięki za odpowiedź. Już poradziłem sobie z tym przykładem. Natomiast jeszcze jeden nie chce mi
wyjść, a mianowicie y=arccos√x +1 , Df. wychodzi mi x = 0, odpowiedź jest inna.
23 sty 11:00
J:
1) x ≥ 0
2) − 1 ≤ √x ≤ 1 ⇔ 0 ≤ √x ≤1
... teraz część wspólna
23 sty 11:08
Arco: Aha, teraz chyba widzę już mój błąd. Potraktowałem wyrażenie tak, jakby był tam nawias i całe
to wyrażenie dotyczyło logarytmu ... Wielkie dzięki za pomoc
23 sty 11:19
Arco: Nie logarytmu tylko arccos...
23 sty 11:25