Proszę o pomoc w rozwiazaniu całki
Pomocy koło z matmy sie zbliża: Oblicz całkę z :
√a+bx
nie wiem własnie jak mam rozwiazywac calki z pierwiastków jezeli x pod pierwiastkiem nie jest
podniesiony do kwadratu np takie : √1+ x2
23 sty 10:24
J:
podstawienie: a + bx = t , bdx = dt
23 sty 10:27
daras: naucz sie najpierw zapisywać poprawnie całkę ∫√a+bx dx =
23 sty 10:30
Pomocy koło z matmy sie zbliża: Dziekuje
23 sty 10:39
Borysek: | | (a+bx)12 +1 | |
Ja bym zrobił tak: ∫√a+bx dx = ∫(a+bx)12 = |
| = |
| | 12 +1 | |
Może tak być ?
23 sty 13:06
J:
..może ...

.. podstawienie chyba jednak prostsze ...
23 sty 13:10
Bogdan:
Jeśli w funkcji podcałkowej występuje f(ax + b), to stosuje się właśnie proste podstawienie
ax + b = t
23 sty 13:14
J:
..po co sobie utrudniać życie, na siłę ...
23 sty 13:20
Borysek: Robiąc metodą podstawiania i tą moją metodą wyszły mi różne wyniki

gdzie jest blą:
| | 2(a+bx)32 | |
1) ∫p{a+bx) dx = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | t32 | | 2t32 | |
2)Przez podstawienie |
| ∫√t = |
| * |
| = |
| = |
| | b | | b | | 32 | | 3b | |
Dlaczego różnicą wyników jest liczba "b" ? Czy gdzieś jest błąd ?
23 sty 13:22
J:
..policz pochodną z Twojej całki .... to zobaszysz ,
że wynik trzeba jeszcze podzielić przez b..
23 sty 13:28
J:
.. nie zauwazyłem ... o 13:22 masz dobrze , wczesniej brakowało b w mianowniku ...
23 sty 13:29
Borysek: Dalej nie wiem gdzie jest błąd w moim myśleniu, bo policzyłem pochodne wyników obydwu całek:
| | 2(a+bx)32 | | [2(a+bx)32]'*3+[3]'*2(a+bx)32 | |
1)( |
| )'= ( |
| = |
| | 3 | | 32 | |
| | 2(a+bx)32 | | [2(a+bx)32]'*3b+[3b]'*2(a+bx)32 | |
2)( |
| )'= ( |
| = |
| | 3b | | (3b)2 | |
| | 9b(a+bx)12 | | (a+bx)12 | |
|
| = |
| |
| | 9b2 | | b | |
W drugim przypadku pochodna z wyniku całki nie równa się całce i nie wiem czy popełniłem gdzieś
błąd, czy może obydwa wyniki sa dobre, pomimo dzieleniu przez "b" w drugiej pochodnej, a może
2 metoda jest błędna w którymś punkcie jej rozwiązywania ?
Proszę o pomoc
23 sty 16:41
Borysek: Dla tych, co może jeszcze spojrzą na to zadanie:
Wydaje mi się, że jest błąd przy podstawianiu t, ponieważ wzór, aby podstawić t jest taki:
∫f[g(x)]g'(x)dx = F(t) + c,
t=g(x)
g'(x) = dt
Lecz w tym zadaniu mamy całkę ∫ √a+bx dx i w tej całce nie posiadamy pochodnej pierwiastka,
dlatego nie możemy korzystać z podstawiania t.
Moglibyśmy podstawić t, gdyby całka wyglądała tak: ∫ √a+bx * b dx , bo (√a+bx)' = b
23 sty 17:34