sprawdzic czy to tautologia
Iwona: 1.Sprawdzic, czy nastepujace zdanie (p ⇒ q) ⇒ [(pr) ⇒ (q⋁r)] jest tautologia
23 sty 09:17
Saizou :
p
r
co to oznacza ?
23 sty 10:00
Iwona: p∨r
23 sty 10:29
Iwona: Prosze o pomoc a nie wie jak to zrobic a musze Sprawdzic, czy nastepujace zdanie (p
⇒q)[(p∨q)⇒(q∨r)] jest tautologia
23 sty 10:42
Saizou : Napisz to porządnie
23 sty 10:48
Iwona: (p⇒q)⇒[(p∨r)⇒(q∨r)]
23 sty 10:50
Saizou :
Załóżmy że formuła jest fałszywa, czyli
(p→q)→[(p∨r)→(q∨r)]=0 , czyli
p→q=1 i (p∨r)→(q∨r)=0
p∨r=1 i q∨r=0
q=0 i r=0
p∨0=1 i q=0 i r=0
p=1
1→0=1
a to jest sprzeczność, zatem formuła jest tautologią
chociaż nie wiem na którą formułę mam patrzeć, bo napisałaś 3 różne
23 sty 10:58
Iwona: o ta ostatnia co napisalam
23 sty 11:03
Iwona: dziekuje za rozwiazanie
23 sty 11:04