Dokładne obliczanie miejsca przecięcia - wykres funkcji cos
Phoebe Campbell: | | −1 | |
Jak obliczyć miejsce przecięcia dla 2x + 30o gdy nie mam |
| w tabelce, a z wykresu nie |
| | 2 | |
potrafię dokładnie odczytać?
23 sty 08:26
J:
| | 1 | |
cos(180 − x) = − cosx , − |
| = − cos60 = cos(180 − 60) = cos120
|
| | 2 | |
23 sty 08:52
Phoebe Campbell: Nie rozumiem.

Mogę prosić o opis słowny?
23 sty 09:04
J:
| 1 | | 1 | |
| = cos60 w takim razie: − |
| = − cos60 ,
|
| 2 | | 2 | |
z drugiej strony ze wzorów redukcyjnych: − cosα = cos(180−α)
| | 1 | |
czyli: −cos60 = cos(180 − 60) = cos120 ... zatem: − |
| = cos120 |
| | 2 | |
23 sty 09:08
Phoebe Campbell: Teraz rozumiem. Dziękuje.
Nie ma innego sposobu na określenie, że będzie to 120o?
Tak żeby nie korzystać ze wzorów redukcyjnych, albo jeżeli to
konieczność to tylko z f(k*90o+x)?
23 sty 09:12
kmicic: Jak masz wzór redakcyjny cos (180 − 60) to tu o się równa cos 60 czyli 1/2 a nie cos 120
23 sty 09:20
J:
..tylko wzory redukcyjne ....
.. możesz wykorzystywać dowolny wzór...
23 sty 09:20
J:
..zapoznaj się kmicic ze wzorami redukcyjnymi ...potem doradzaj...
23 sty 09:36