kombinatoryka
Adrian: Ze zbioru cyfr 4, 6, 7, 8 tworzymy wszystkie dodatnie pięciocyfrowe liczby, w
których cyfra siedem występuje dokładnie dwa razy. Następnie z tych liczb losujemy jedną.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana liczba jest parzysta.
Liczę omegę... Czy d otego zbioru moge dodać po prostu jeszcze raz 7 ?
Wtedy zbiór wyglądał by tak : 6,4,7,7,8
5! = 120
| | | |
i z tego losuje jedną | = 120, a parzystych liczb jest 60 |
| | |
23 sty 08:22
J:
cyfrę 7 możesz umieścić na jednym z 5 − ciu miejsc , drugą na jednym z 4− ch ,
do każdego takiego układu permutujesz pozostałe trzy cyfry:
IΩI = 5*4*3!
23 sty 09:04
Adrian: Czyli to jest równe 120?
I czy prawdopodobieństwo dobrze policzyłem ?
23 sty 13:49
Adrian: IΩI = 540, bo w pierwszym miejscu moge wstawić 5 liczb, w drugim już 4 ( bo w pierwszym
wykorzystałem już 7 ) a w pozostałych po trzy. czyli 5*4*3*3*3 = 540
Ale co dalej ?
24 sty 11:22