Mam trzy rezystory, połączone równolegle. 100Ω, 100Ω i 50Ω. Prąd doprowadzony to 2A.
Jak wyliczyć prąd w gałęzi z rezystorem 50Ω?
Wiem, że to będzie 1A, bo prądy muszą się rozpłynąć proporcjonalnie, ale jak to policzyć?
Dobranoc
| 1 | |||||||||||||||||
1. Oblicz rezystancję zastępczą obwodu równoległego: | {R3}. | ||||||||||||||||
|
| U | ||
3. Również z prawa Ohma oblicz prąd, dajmy na to I3 w gałęzi z oporem R3=50Ω: I3= | , | |
| R3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
W pkt. 1 ma być" | = | + | + | − coś musiałem źle wcisnąć. | ||||
| Rz | R1 | R2 | R3 |
Jutro o 10.00 mam koło ze stanów nieustalonych i trójfazówki. I jakoś mi się na tym
zacięło.
Mimo, że mam policzone, to nie mogę wpaść na to, jak to zapisać.
Pewnie trzeba się posiłkować Kirchhoffem. No nic. Ja w sumie też lecę spać. Dobranoc.
| 1 | 1 | 1 | ||||
I1:I2:I3= | : | : | =1:1:2 | |||
| R1 | R2 | R3 |
I = 2A
R1 = 100Ω
R2 = 100Ω
R3 = 50Ω
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | + | + | = | + | + | = | |||||||
| Rz | R1 | R2 | R3 | 100 | 100 | 50 |
| 1 + 1 + 2 | 4 | 1 | ||||
= | = | = | ||||
| 100 | 100 | 25 |
| E | ||
I1 = | ||
| R1 |
| E | ||
I2 = | ||
| R2 |
| E | ||
I3 = | ||
| R3 |
| 1 | 1 | 1 | E | |||||
I = I1 + I2 + I3 = E( | + | + | ) = | |||||
| R1 | R2 | R3 | Rz |
| E | ||
2 = | ||
| 25 |
| 50 | ||
I1 = | = 0.5A | |
| 100 |
| 50 | ||
I2 = | = 0.5A | |
| 100 |
| 50 | ||
I3 = | = 1A | |
| 50 |
Tak na szybko w nocy potrzebowałem, bo mnie zaćmiło i nie mogłem dojść, jak to rozpisać.
Czarne dziury − jak widać, istnieją nie tylko poza Ziemią.