ciag ternarny
karla: Ile jest różnych ciągów ternarnych (tj.składających się z 0,1,2)o długości n, takich że po
cyfrach 0 lub 1 zawsze stoi 2? Uloz odpowiednie rownanie rekurencyjne i rozwiaz je.
Ja wyobrazam sobie ten ciag tak:
a1= {0,2,1} = 3
a2={02, 12, 22, 21, 20} = 5
a3={022, 122, 121, 120, 212, 021, 222, 020, 221, 220} = 10
Nie wiem czy mysle poprawnie, czy o to chodzi w zadaniu i nie mam pojecia co robic z tym dalej.
Czy ktos jest w stanie pomoc?
23 sty 01:04
karla: Ktoś ma jakis pomysl moze?
23 sty 14:21
karla: nikt nie moze pomoc?:(
23 sty 17:05