Liczby zespolone
Magda: Witam, mam obliczyć wykorzystując postać trygonometryczną liczby zespolone prosiłabym o
sprawdzenie
(−
√3−i)
4
|z|=
√2
| | 1 | | √3 | |
(−√3−i)4=24(−cosα(4*30)−(isin(4*30)=16(sin30−icos30)=16( |
| − |
| i)=8−8√3i |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 00:10
Magda: wynik powinien wyjść −8+8
√3, może nie wyszło mi ponieważ najpierw dodałam minusy według
ćwiartek a następnie zrobiłam kofunkcje proszę o podpowiedź
23 sty 00:27
icc: Nie doprowadzilas liczby zespolonej w nawiasie do postaci trygonometrycznej,
czyli z=|z|*(cosα +isinα). Tylko w takiej postaci możemy obliczac potegi za pomocą
wzoru de' Moivra.
23 sty 01:10
Janek191:
z = −
√3 − i
więc
I z I =
√ ( −√3)2 = (−1)2 =
√ 3 + 1 =
√4 = 2
więc
dlatego
| | 7 | | 7 | |
z4 = ( −√3 − i )4 = 24*( cos 4* |
| π + i sin 4* |
| π ) = |
| | 6 | | 6 | |
| | 28 | | 28 | | 2 | | 2 | |
= 16*( cos |
| π + i sin |
| π ) = 16*( cos |
| π + i sin |
| π) = |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
= 16*( − |
| + |
| i ) = − 8 + 8√3 i |
| | 2 | | 2 | |
=======================================
bo
więc
| | 28 | | 2 | | π | | π | | π | | 1 | |
cos |
| π = cos |
| π = cos ( |
| + |
| ) = − sin |
| = − |
| |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 2 | | π | | π | | π | | √3 | |
sin |
| π = sin ( |
| + |
| ) = cos |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
23 sty 06:45
Janek191:
23 sty 06:51