macierze
kyrtap: Mam macierze
A = [1 −3 2], B = [2 −4 0]
mam wykonać działania
1
AT = −3
2
sprawdźcie mi te transponowanie i czy w tym przypadku da się wykonać działania AB BA i A2?
22 sty 23:21
Marcin: Transponowanie jak najbardziej ok
22 sty 23:23
Marcin: Oczywiście AB i BA nie pomnożysz
22 sty 23:26
kyrtap:
22 sty 23:26
kyrtap: A2?
22 sty 23:27
Marcin: No rozumiesz to jako AA, więc też tego nie wykonasz, bo masz
A [1x3] B1x3] − jak Ci się te czerwone liczby zgadzają, to możesz mnożyć.
22 sty 23:28
kyrtap: chciałem się upewnić Bóg zapłać dobry człowieku
22 sty 23:29
kyrtap: wypadałoby to uzasadnienie jakoś ładnie napisać
22 sty 23:31
Marcin: Napisz tak:
"Na portalu matematyka.pisz.pl użytkownik Marcin napisał że się nie da. Czyli się nie da −
c.n.u"
22 sty 23:32
kyrtap: Marcinek gdzie Cię uczono matematyki ?
22 sty 23:39
Marcin: na portalu matematyka.pisz.pl
22 sty 23:40
52: Jeśli chcesz pomnożyć macierze to liczba kolumn pierwszej mnożonej macierzy musi być równa
liczbie wierszy drugiej mnożonej macierzy.
Pamiętaj w macierzach AB≠BA
22 sty 23:48
kyrtap: wiem

ale dzięki za cenne rady
22 sty 23:51
Lukas:
Dopiero macierze robicie ?
22 sty 23:52
kyrtap: już skończyliśmy algebrę
22 sty 23:52
Marcin: Ja na algebrze mam macierze. Zaczynałem od analitycznej
22 sty 23:52
kyrtap: 52 chyba wie najlepiej jakim trybem przerabiam to
23 sty 00:01
52:
23 sty 00:18