funkcja kwadratowa
ProszeOPomoc: zbiorem wartości funkcji kwadratowej jest przedział (−∞;8> a jednym z miejsc zerowych jest
liczba 1. Osią symetrii wykresu funkcji jest prosta o równaniu x=3. Napisz równanie funkcji
kwadratowej w postaci kanonicznej.
22 sty 22:57
panpawel: 8 jest wartością wierzchołka paraboli
x=3 jest argumentem wierzchołka paraboli
To Ci daje dość sporo
22 sty 23:02
5-latek: xw=3 i yw=8
y=a(x−32+8
0=a(1−3)2+8 wylicz z tego a) i podstaw do wzoru wyzej
22 sty 23:03
ProszeOPomoc: nie wiele mi to mówi
22 sty 23:03
ProszeOPomoc: 0=a*4+8
4a=8
a=2
y=2(x−3)2+8
22 sty 23:07
5-latek: Nastepny licealista co nie unie liczyc to

wedlug Ciebie
0=2*4+8
to 0=8+8 tak ? bo wyliczone ze a=2
22 sty 23:11
5-latek: Juz z e wzgledu na zbior wartosci tej funkcji powinno CI zaswitac w glowie ze a musi byc <0
22 sty 23:12
ProszeOPomoc: to jak to zrobić aby było dobrze ? jest już bardzo pozno a ja dlugo nad tym siedze
22 sty 23:14
5-latek: 0=a*4+8
0=4a+8
−8=4a
toa=−2 bo 4*(−2)=−8
y=−2(x−3)2+8
22 sty 23:17