Rozwiąż podany układ stosując wzory Cramera.
Konrad: Rozwiąż podany układ stosując wzory Cramera.
| ⎧ | y+z+t=4 | |
| ⎜ | x+z+t=−1 | |
| ⎨ | x+y+t=2 |
|
| ⎩ | x+y+z=−1 | |
22 sty 21:44
Marcin: A Cramera nie można stosować tylko wtedy, kiedy niewiadomych jest tyle samo co równań?
22 sty 21:49
Marcin: A nie, przepraszam

Tutaj tak jest
22 sty 21:50
5-latek: Tez sie zmylilem
22 sty 21:51
Marcin: Musisz policzyć wyznacznik główny − tak na dobry początek

0 1 1 1
1 0 1 1
1 1 0 1
1 1 1 0
22 sty 21:52
Konrad: No właśnie też mi się tak wydaje ale nie jestem pewny może jakiś jest sposób o którym nie wiem,
bo takie zadanie dostałem od prowadzącego ćwiczenia.
22 sty 21:53
Marcin:
Konrad, wszystko się zgadza − do roboty
22 sty 21:54
Konrad: Mógłbyś krótko wytłumaczyć skąd wziąłeś ten wyznacznik ?
22 sty 21:54
Marcin: Popatrz jak wyglądaj Twój układ równań

Zapisz go może tak
0*x+y+z+t=4
x+0*y+z+t=−1
x+y+0*z+t=2
x+y+z+0*t=−1
22 sty 21:56
ICSP: Konrad nie obraź się, ale nie widzę sensu w używaniu tutaj wzorów Cramera,
gdy ten układ można bardzo prosto rozwiązać. Po dodaniu 4 rówanań
stronami dostajemy:
3(x + y + z + t) = 4
Następnie mam :
| | 4 | | 8 | |
x = (x + y + z + t) − (y + z + t) = |
| − 4 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 22:01
Konrad: Wszystko jasne, już teraz rozumiem. Dziękuję za pomoc
22 sty 22:01
Konrad: ICSP: niestety taka jest treść zadania i wymagane jest stosowanie wzorów Cramera
22 sty 22:02
ICSP: W takim razie moje rozwiązanie może zostać uznane za ciekawostkę
22 sty 22:04
Marcin: ICSP Ciężko się kłócić z treścią zadania

Pewnie prowadzący chciał tutaj przećwiczyć
Cramera i tyle
22 sty 22:40