Bardzo proszę o pomoc....Z góry dzięki;)
Ninka 31: W trójkącie ABC punkt P =(−1,2) jest środkiem boku AC, punkt Q=(3;4) jest środkiem boku BC.Bok
ABC jaką ma długość? W odpowiedziach jest 4√5....
22 sty 21:24
Frost: Bok ABC?
22 sty 21:27
Tadeusz:
Bok ABC .... ciekawe ...
22 sty 21:28
Ninka 31: Mały błąd przepraszam... bok AB trójkąta ABC
22 sty 21:30
Gustlik:

Z wektorów i tw. Talesa (podobieństwo trójkątów):
P =(−1,2)
Q=(3;4)
Liczę współrzędne wektora PQ
→=[3−(−1), 4−2]=[4, 2]
i z n ich jego długość: |PQ|=
√42+22=
√20=2
√5
|AB|=2*|PQ|=4
√5
23 sty 01:32