wielomiany
Józef: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie krok po kroku? Reszta z dzielenia wielomianu W (x)
przez wielomian P(x) = x 4+ 2x2 − 3 jest wielomianem R(x) = x3 − 2x2+x + 2 . Wyznacz
resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F (x) = x2 − 1 .
22 sty 21:21
Józef: pomoże mi ktoś ? − kompletnie niewiem jak sie za to zabrać
22 sty 21:31
Tadeusz:
... od porządnego przepisania zadania −
22 sty 21:33
Józef: jest wszystko dobrze napisane
22 sty 21:40
Frost: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x)=(x−3)2(x+1)2
W(√3)=0 +R(x)
W(√−3)=0+R(x)
W(x)=F(x)*S(x)+R2(x)
W(1)=0+R2(x)
W(−1)=0+R2(x)
na razie mam coś takiego.
22 sty 21:52
Frost: R
2(x)=ax+b ,ponieważ reszta zawsze ma mniejszy stopień niż wielomian przez który dzielimy.
Nie wiem czy coś to da, dzisiaj już nie myślę
22 sty 21:55
Tadeusz:
... reszta z dzielenia wielomianu ... przez wielomian ... jest wielomianem....
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian...
Tego to znaczy którego ?
22 sty 21:56
Frost: Tego to raczej W(x)
22 sty 21:57
Tadeusz:
... pewnie tak ...ale ...
A swoją drogą to P(x)=(x2+3)(x2−1)
22 sty 22:01
Józef: ciężki orzech do zgryzienia
22 sty 22:06
Józef: ale nie poddam sie
22 sty 22:07
Tadeusz:
... nie ma co tu gryźć −
22 sty 22:31
Eta:
Szukaną resztą jest reszta z dzielenia R(x) przez F(x)
(x3−2x2+x+2 ) : ( x2−1)= ...........
szukana reszta to 2x
22 sty 23:08
Tadeusz:
... i jesteś
JEJ winien tego orzecha −
22 sty 23:14
Eta:
22 sty 23:24