kombinatoryka
asdasd: Ze zbioru {−1,2,3,0,1} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania.
a)Określ zbiór zdarzeń elementarnych dla tego doświadczenia
b) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze iloczyn wylosowanych liczb jest równy 0
B) czyli wylosowanymi liczbami musi być 0 i dowolna liczba ze zbioru.
By trafić tylko 0 mam szanse U{1}{5] a na dowolną liczbę prawdopodobieństwo wynosi 1 ;x Czyli
| | 1 | |
prawdopodobieństwo, ze iloczyn wyniesie 0 wynosi |
| ? ;x |
| | 5 | |
22 sty 21:03
asdasd: ?
22 sty 21:16
Mila:
B={(−1,0),(2,0),(3,0),(0,−1)(0,2)(0,3)}
|B|=6
22 sty 21:26
asdasd: Pominęłaś jeszcze (0,1) i (1,0)
Od czego to zależy, że raz traktujemy (0,1) i (1.0) jak dwa rożne wyniki a czasem jako jeden ?
Czy to zależy od tego co sobie założymy na początku ?
czy czasem coś w poleceniu wskazuje na by to tak uwzględnić ?
22 sty 21:35
Mila:
Moc Ω określiłaś uwzględniając kolejność, to konsekwentnie trzeba uwzględniać kolejność.
Treść zadania " losujemy dwa razy po jednej liczbie" sugeruje, że ważna jest kolejność.
Gdyby było " losujemy jednocześnie dwie liczby" to sugerowałoby, że kolejność nie jest ważna.
B={(−1,0),(2,0),(3,0),(1,0),(0,−1),(0,2)(0,3),(0,1)}
22 sty 21:43