POMOCY
Lukas:
Pomoże ktoś jutro kolos
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstream funkcji
D=R\{0}
2x
3−16=0
x
3=8
x=2
↘(−
∞,0)∪(0,2)
↗(2,
∞)
ok
min lokalne (2,12)
22 sty 20:54
Lukas: ?
22 sty 21:00
PW: Zapis "min lokalne (2,12)" nie podoba mi się. Bezpieczniej napisać
ymin = y(2) = 12,
zaznaczając, że jest to minimum lokalne.
22 sty 21:08
Lukas:
ale pozostałe przekształcenia są ok, jak wyznaczyć ekstrema globalne ?
22 sty 21:09
PW: Liczymy granice w nieskończonościach i obustronne w zerze, co powinno pokazać, że minimum
globalne ani maksimum globalne nie istnieją.
22 sty 21:23
Lukas:
dziękuję
22 sty 21:30