Czy funkcja jest róznowartosciowa
Robert:
22 sty 20:44
Eve: x1≠x2⇒f(x1)−f(x2)=0
sprawdź
22 sty 20:45
Eve: ≠0 po prawej
22 sty 20:45
Robert: Chyba nie rozumiem
22 sty 20:50
Eve: wiesz kiedy funkcja jest różnowartościowa?
22 sty 20:52
Robert: x1=x2
22 sty 20:56
Eve: nie, x1≠x2⇒f(x1)≠f(x2)
a dowodzi sie to tak, że sprawdza, czy f(x1)−f(x2) ≠0
22 sty 20:58
Eve: mozna też nie wprost, że jest =0
22 sty 20:59
Robert: to wychodzi jakies skomplikowane równanie
22 sty 21:03
Eve: żartujesz? różnica 2 ułamków
22 sty 21:03
Robert: Tak:(
22 sty 21:05
Eve: sprowadź mi to do wspólnego mianownika
22 sty 21:07
22 sty 21:15
Eve: licznik źle, musisz pomnożyć przez brakujący mianownik
22 sty 21:16
Eve: a nie, dobrze

wyłącz −14 przed nawias
22 sty 21:17
22 sty 21:21
Eve: i teraz ten ułamek =0 kiedy?
22 sty 21:24
Robert: x1=−3 v x2=−3
22 sty 21:27
Eve: pamiętaj cholero nie dziel przez zero

licznik =0
22 sty 21:28
Robert: czyli tak jak napisałem? No i co skad mam wiedziedz czy jest róznowartosciowa? a taki przykład?
ln2x?
22 sty 21:32
Eve: napisałeś, że mianownik ma być 0

−14(x
1−x
2)=0⇔x
1−x
2=0⇔x
1=x
2 FAŁSZ, Z: x
1≠x
2
22 sty 21:35
Robert: no to ze nie moze byc te −3
22 sty 21:37
Eve: patrz na post: 21.24 i 21.27
22 sty 21:38
Eve:
z ln2x będzie tak samo
Zał.: x1≠x2 ⇒ f(x1)−f(x2)=0
licz
22 sty 21:39
Robert: nie zrozumiem tego. ln2x1−ln2x2=0
22 sty 21:43
Eve: i rozkładasz ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
22 sty 21:45
Robert: a potem?
22 sty 21:46
Eve: zastosuj wzór na różnicę i sumę logarytmów oraz to, że 0=ln1
22 sty 21:48
Robert: Dziękuje

, ale podddaje sie.
22 sty 21:52
Eve: | | x1 | | x1 | |
ok, lnx1−lnx2=0⇔ln |
| =0⇔ |
| =1⇔x1=x2 Fałsz |
| | x2 | | x2 | |
spróbuj sam z sumą
22 sty 21:54
Robert: (lnx1x2)=ln1
x1x2=0
22 sty 21:57
Eve: x1x2=1
22 sty 21:58
Eve: ale to nam tu nie jest potrzebne, bo pokazaliśmy, że w pewnych przypadkach funkcja nie jest
różnowartościowa
22 sty 22:01