rozwiąż równanie i nierówność
albin: 14x2 − 3x + 9 = 0
4x − x2 ≥0
22 sty 20:32
Eve: Δ
x przed nawias
22 sty 20:34
albin: a w tym drugim przykładzie coś więcej mogę prosić w podpowiedzi ? bo w pierwszym ta Δ
wystarczy jak oblicze?
22 sty 20:45
Eve: tak, a w drugim wyłącz x i napisz co otrzymałeś polecimy dalej
22 sty 20:48
albin: x(4x − x)
22 sty 20:53
Eve: ooooo, chciałabym tak, żeby mi coś zabrali i dalej to mieć

co robi x przy 4?
22 sty 20:54
albin: no tak, moj blad powinno być x(4−x)
22 sty 20:55
Eve: to się zastanówmy, kiedy to =0?
22 sty 20:56
albin: kiedy x=0
22 sty 20:58
Eve: i? jesli x≠0 to ten iloczyn może być 0, kiedy
22 sty 21:00
albin: x2 również jest 0 ?
22 sty 21:04
Eve: a gdzie masz w x(4−x) kwadrat?
22 sty 21:08
albin: ok już chyba rozumiem kiedy x=0 i kiedy −x=0
22 sty 21:09
Eve: x(4−x)=0 jeśli x=0 lub ?
22 sty 21:11
albin: 4 − x = 0
22 sty 21:13
Eve: tak, czyli x=?
22 sty 21:18
albin: x = −4
22 sty 21:21
Eve: x=4, bo 4−4=0
22 sty 21:22
albin: dziękuje za pomoc
22 sty 21:23
Eve: podsumujmy: x(4−x)=0⇔x=0 lub x=4
teraz ma być x(4−x)≥0
zaznaczasz na osi 0 i 4 rysujesz parabolę
tam gdzie nad osia masz >0 i jeszcze zaznaczasz 0 i 4
22 sty 21:24