całka
Lukas:
∫xsin3xdx
mogę dać podstawienie t=x
22 sty 20:23
Eve: a po co? dostaniesz to samo
22 sty 20:25
Mila:
Przez części:
[x=u, dx=du, dv=sin(3x) dx]
22 sty 20:26
Lukas:
∫sin3tdt dostane
| | 1 | | 1 | |
a to ze wzoru |
| sin3t+C= |
| sin3x+C ? |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 20:27
Lukas: a może ktoś do końca rozwiązać bo nie bardzo chyba ogarniam
22 sty 20:27
Eve: może będzie ci łatwiej jak podstawisz t=3x?
22 sty 20:30
Lukas: ?
22 sty 20:39
Eve: możesz tak jak Kila i skorzystać z twojego wzoru, a możesz podstawić moje i przez części
22 sty 20:51
Lukas:
ok zaraz spróbuję
22 sty 20:55
Dawid: ∫xsinx3xdx=....
t=3x
dt=3dx
| | t | | 1 | | 1 | |
...=∫ |
| sint |
| dt= |
| ∫tsintdt=... |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
u=t v'=sintdt
u'=1 v=−cost
| | 1 | | 1 | | sin3x−3xcos3x | |
...= |
| [−tcost−∫−costdt]= |
| [−tcost+sint]+C= |
| +C |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
22 sty 20:58
Dawid: tak to się prezentuje
22 sty 20:58
Lukas:
dziękuję
a takie coś
22 sty 20:59
Mila:
cd. 20:26
| | −1 | |
x=u, dx=du, dv=sin(3x) dx, v=∫sin(3x) dx⇔v= |
| cos(3x) |
| | 3 | |
| | −1 | | 1 | |
= |
| xcos(3x)+ |
| ∫cos(3x) dx= |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 | | 1 | |
= |
| xcos(3x)+ |
| sin(3x) +C |
| | 3 | | 9 | |
22 sty 21:00
Mila:
20:59
| | 1 | | 1 | |
[x=u, dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx] |
| | sin2x | | sin2x | |
Licz, próbuj sam , bo nigdy się nie nauczysz.
22 sty 21:04
Dawid:
u'=1 v=−ctgx
...=−xctgx−∫−ctgxdx=−xctgx+∫ctgxdx=−xctgx+ln|sinx|+C
22 sty 21:05
Lukas:
dziękuję jeszcze jedna mi została do policzenia
| | lnx+1 | |
∫ |
| dx też przez części ? |
| | x | |
22 sty 21:34
Lukas: ?
22 sty 21:46
22 sty 21:53
Lukas:
Też tak myślałem ale dostanę
22 sty 22:02
Lukas:
Mila bedziesz jeszcze chwilkę ?
22 sty 22:09
22 sty 22:13
Lukas:
nie bardzo rozumuem gdzie zgubiłem jedynkę
22 sty 22:17
22 sty 22:17
Lukas: ?
22 sty 23:14
Mila:
Miałeś całkę:
To w liczniku całki będzie:
∫(t+1) dt=
22 sty 23:16
Lukas:
Mam jeszcze takie zadanie, ostatnie zbadaj monotonicznośc i ekstrema funkcji
D=R\{−2}
x
2+4x+3=0
Δ=4
√Δ=2
x
1=−3
dobrze do tej pory ?
22 sty 23:29
Saris: x2=−1*
póki co ok.
22 sty 23:31
Lukas:
dalej już sobie poradzę, dziękuję
22 sty 23:36
Lukas: nadal nie mogę zaczaić tej całki 23:16
22 sty 23:54
Lukas:
23 sty 00:00
Lukas: αβγ ?
23 sty 00:05
Lukas: ktoś coś ?
23 sty 00:22
kyrtap: a powiedz czego tu nie rozumiesz?
23 sty 00:24
Lukas:
| | 1 | | 1 | |
skąd się wzięło t+1 lnx* |
| + |
| tak rozpisałem ? |
| | x | | x | |
23 sty 00:27
kyrtap: Mila napisała :
∫U{lnx+1]{x} dx że korzysta z podstawiania
za t podstawia t :
lnx = t (ok)
potem jeżeli podstawia t do zmienia dx na dt w każdym przypadku dt = (lnx)' * dx (czyli
pochodna jest zawsze tego za co podstawiasz i razy dx czyli:
| | 1 | |
pochodna lnx = |
| Zatem: |
| | x | |
| | 1 | |
dt = |
| dx (chcemy wyznaczyć dx) |
| | x | |
dx = x dt
przy podstawieniu za t = lnx i wiedząc że dx = xdt mamy
| | t+1 | |
∫ |
| * x dt = ∫(t+1) dt |
| | x | |
23 sty 00:35
kyrtap: za t podstawia lnx
23 sty 00:35
kyrtap: Lukas jasne?
23 sty 00:39
kyrtap: widocznie nie jest dobrym nauczycielem bo Lukas znikł
23 sty 00:55
Dawid: o tej godzinie to jasne już to dla niego nie będzie
23 sty 00:59
kyrtap: ja o tej godzinie najwięcej wiedzy przyswajam
23 sty 01:00
Lukas: Jasne, dzięki
23 sty 01:00
Draghan: Tak jasne, że nawet nick Mu się rozjaśnił.
23 sty 01:05
kyrtap:
23 sty 01:09