Jak to obliczyć..
Phoebe Campbell: Mam 2 pytania do poniższego zadania, które robiliśmy w szkole:
| | 1 | |
Rozwiąż równanie: cos4x = |
| |
| | 2 | |
Z tego co zanotowałem wiem, że:
4x = 60
o + k*360
o lub 4x = −60
o + k*360
o
...
Pytanie 1: Dlaczego jest tutaj "lub 4x = −60
o + k*360
o" podczas gdy
we wcześniejszym podpunkcie cos2x = −1 tego nie było...
Pytanie 2: Jak obliczyć (nie przepadam za wykresami..) te 60
o?
22 sty 19:53
PW: Jest to równanie
cos4x = cos60°.
| | 1 | |
Wiemy, że |
| = cos60°, bo uczyliśmy się na pamięć takiej tabelki wartości funkcji |
| | 2 | |
trygonometrycznych niektórych kątów.
Równanie (1) ma dwa rozwiązania na przedziale [0,2π) (rysujemy wykres żeby to sobie utrwalić).
Poprzednie równanie cos2x = −1 miało tylko jedno rozwiązanie na [0,2π) − znowu warto to
zobaczyć na rysunku.
22 sty 20:12
Phoebe Campbell: Ok − rozumiem. Pytanie tylko dlaczego mam to −60o jeżeli mam patrzeć na [0;2π)...
Innymi słowy czemu patrzę na lewą stronę od 0, a nie tylko na prawą...
22 sty 20:19
PW: To wszystko jedno jaki przedział weźmiesz dla znalezienia rozwiązań podstawowych, byle miał
długość 2π. Autor rozwiązania wziął przedział [−π, π), bo tak mu było w tym wypadku wygodnie.
Gdybyś wziął przedział [0, 2π), to rozwiązaniami podstawowymi byłyby 60° oraz (360°−60°).
Podając serie rozwiązań dodajemy całkowite wielokrotności 360°. Łatwo się przekonać, że
−60° + k·360° to to samo co 360°−60°+n·360°,
gdy k i n przebiegają zbiór liczb całkowitych
22 sty 20:31
Phoebe Campbell: Czyli mogę patrzeć na przedział [0;2π] i wtedy obliczać x = 60o i x = 330o i wyjdzie na
to samo?
22 sty 20:44
PW: Oczywiście.
22 sty 21:02
Phoebe Campbell: Ok. Dziękuje za pomoc.
22 sty 21:11