b
Karolcia xD!: Proszę pomóżcie w tym zadanku:
Samochód o masie 1500kg porusza się z prędkością 54km/h.
W pewnej chwili kierowca wyłączył silnik i samochód zatrzymał się po upływie
30s. Oblicz średnią siłę oporów ruchu.
22 lis 17:13
Godzio: v
o=54km/h=15m/s
t=30sec
v=0
v= v
o−at
0,5m/s=a
F=m*a
F=1500kg*0,5m/s=750N
22 lis 17:21
Karolcia xD!: dziękuję bardzo
22 lis 17:26
Paulina: ej czemu vo i czemu tam jest ze v=0?
22 lis 17:27
Godzio: juz tłumacze
22 lis 17:28
Godzio: v−> to prędkośc końcowa, czyli na końcu samochód się zatrzymuje i ma zerową prędkość
vo −> to prędkość początkowa czyli 54km/h
22 lis 17:29
Karolcia xD!: Godzio tak wytłumacz przyda się
22 lis 17:29
Karolcia xD!: aaa kumam u nas facet nie pisał vo tylko vp
22 lis 17:30
Paulina: aa dzieki
22 lis 17:31