Rozwiąż nierówność
Wojciech: |4|x|−2|≤6
22 sty 19:35
22 sty 19:37
Michał: |4|x|−2|≤6
|4x| − 2 ≤ 6 ∧ |4x| − 2 ≥ −6
|4x| ≤ 8 ∧ |4x| ≥ −4
4x ≤ 8 ∧ 4x ≥ −8 ∧ 4x ≥ −4 ∧ 4x ≤ 4
x ≤ 2 ∧ x ≥ −2 ∧ x ≥ −1 ∧ x ≤ 1
x ∊ <−1; 1>
22 sty 19:41
Wojciech: Michał a może być x∊<−2;2> ?
22 sty 19:46
Wojciech: i jak jest czwórka przed wartością bezwzględną to ją się mnoży przez ten x w wartości
bezwzględnej ?
22 sty 19:49
5-latek: Co do ostatniego pytania to tak mozna zrobic o jest tak
|k*x|= k*|x| gdzie k to stala i mozesz dac stala albo do wewnatrz wartosci albo przed wartosc
Pozyteczne to jest np jak masz cos takiego ;
|2x+6|= 2|x+3|
albo jeszce jeden [rzyklad |4x+8|= 4|x+2|
i teraz np masz |2x+8|+|x+4|= 2|x+4|+|x+4|=3|x+4| kapujesz ?
22 sty 20:00